Lid Raad van Toezicht

Eleos werkt landelijk in de christelijke geestelijke gezondheidszorg. De identiteit van Eleos is verankerd in het christelijke geloof. Een belangrijk deel van de zorgverlening van Eleos wordt verleend aan cliënten met een christelijke achtergrond.

Eleos is er ook voor cliënten zonder deze achtergrond. In navolging van de Bijbelse oproep tot barmhartigheid biedt Eleos op deskundige en respectvolle wijze behandeling en begeleiding aan mensen met psychiatrische of psychosociale problemen. De hulpverlening van Eleos heeft als doel psychisch lijden te voorkomen, te verminderen, draaglijker te maken of op te heffen. De hulp komt tot stand in nauwe samenspraak met de hulpvragers. Daarbij wordt zo goed mogelijk aangesloten bij hun eigen mogelijkheden en veerkracht en wordt verbinding gezocht met hun omgeving.

Op deze manieren komt de christelijke identiteit tot uitdrukking

  • het uitgaan van een christelijke visie op de mens, op het lijden en op zorg;
  • het hanteren van christelijke normen en waarden in combinatie met professioneel beroepsmatig handelen;
  • het betrekken van de christelijke geloofsovertuiging en -beleving van de cliënt bij de hulpverlening, waar dit de hulpverlening ten goede komt;
  • het nastreven van een goede afstemming tussen hulpverlening en kerkelijk pastoraat met erkenning van de eigen verantwoordelijkheden van beide terreinen;
  • het bevorderen van een christelijk leefmilieu, vooral in verblijfssituaties zoals de kliniek en de woonvormen, door ruimte te geven aan gebed en Bijbellezen, het bijwonen van kerkdiensten, keuzes op het terrein van mediagebruik.

Eleos biedt behandeling, opname en begeleiding

  • In verschillende plaatsen bieden we professionele ambulante hulpverlening. Kijk voor onze locaties op eleos.nl/locaties. In Bosch en Duin is ons (dag)klinisch behandelcentrum ‘de fontein’ gevestigd met ongeveer 40 bedden. Naast kortdurende opnames vinden in de kliniek dagbehandelingen plaats. Door onder meer de hoogstaande kwaliteit van zorg- en hulpverlening is de vraag groot. De omvang van het collectief verzekerde aanbod staat onder druk. Bepaalde diensten moeten daardoor privaat worden gefinancierd of zorgaanbieders leveren daardoor bepaalde producten niet meer.
  • Een andere kerntaak is het aanbieden van beschermd/begeleid wonen aan jongeren en volwassenen. Hierbij wordt goed gekeken naar de identiteit. Bewoners moeten zich thuis voelen; er moet sprake zijn van veiligheid en geborgenheid. Woonvormen zijn er in Assen, Ede, Drachten, Ermelo, Hendrik-Ido-Ambacht, Gouda, Kampen, Kapelle, Kesteren, Middelburg en Schalkhaar.
  • Eleos biedt ook specialistische woonbegeleiding aan huis. In het kader van de ambulantisering en de ‘ketenzorg’ zoals Eleos deze vormgeeft, past deze activiteit in het zorgaanbod.

In 2020 nam Eleos Zuiderstee BV over

ZuiderStee is een thuis voor mensen die (tijdelijk) ondersteuning nodig hebben bij het wonen en of dagbesteding. De hulpverlening wordt aangeboden vanuit christelijk perspectief: persoonlijk en betrokken, samen op basis van gelijkwaardigheid en openheid.

Op 4 locaties in en rondom Drachten bieden we beschermd- en of begeleid wonen met dagbesteding.

Eleos is gecertificeerd volgens de ISO 9001-norm en NEN7510
Beide certificaten hebben betrekking op alle onderdelen van Eleos. De norm NEN 7510 (afgeleide van ISO 27001) is toegesneden op informatiebeveiliging binnen de gezondheidszorg. Hieronder wordt verstaan het waarborgen van de beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid van alle informatie ten behoeve van verantwoorde zorg voor cliënten.

Eleos voert het Keurmerk Christelijke Zorg
Dit keurmerk heeft als doelstelling kwaliteit en identiteit van christelijke zorg inzichtelijk te maken. Dit keurmerk geeft ook aan dat de gegeven identiteit geborgd is in het gehele beleid van de organisatie.

En we zijn gecertificeerd volgens het Keurmerk Kortdurende Generalistische GGZ
Het doel hiervan is dat mensen met psychische klachten in principe kortdurend worden behandeld, zodat zij snel weer op eigen kracht verder kunnen. Dit Keurmerk is van belang voor cliënten, zorgaanbieders en zorgverzekeraars.

Eleos zet in op vernieuwing

In de afgelopen jaren behaalden we een positief rendement. Wel brengen veranderingen in de zorg mee dat er strak gestuurd moet worden op bedrijfsvoering en resultaten. Nog wezenlijker is echter haar vernieuwende visie op de rol van de ggz in de samenleving. Eleos gelooft in de kracht van sociale verbanden zoals gezin, school en kerk. In haar filosofie wordt veel aandacht besteed aan het herstel van het sociale systeem om de cliënt heen. Systeemaanpak, outreachend werken en informele kerkelijke zorg zijn hier voorbeelden van. Vanwege de sterk verspreide doelgroep kan dit niet overal fysiek, dus zet Eleos in op e-health. En Eleos biedt samen met reformatorische scholen  een deeltijdbehandeling in Ede.

Eleos biedt begeleid wonen waar steeds weer het uitgangspunt is, dat wat belangrijk is voor cliënten, naasten en hulpverleners. De cliënt blijft onderdeel van de samenleving, ontdekt wat het leven waarde geeft en gaat samen met de relaties om hem heen op weg naar herstel.

Daarvoor staan we wel voor deze uitdagingen:

In een veranderende zorgwereld toezicht houden op dynamische processen zoals:

  • inspelen op veranderend speelveld (IZA);
  • samenwerken binnen ketens en netwerken;
  • contact houden met externe stakeholders;
  • doelmatige inrichting van de organisatie en van de zorgverlening;
  • de kwaliteit en de identiteit van de zorg- en hulpverlening.

Eleos hecht aan een stevige basis onder de zorgverlening
Eleos wil kwalitatief hoogwaardige zorg leveren en leidend zijn op het grensvlak geloof en psychisch (dis)functioneren. Dit betekent zelf wetenschappelijk onderzoek doen op dit terrein, ingesleten paden ter discussie stellen, goede medewerkers opleiden en werven. Onderzoeksresultaten omzetten in methodiekontwikkeling en kennisoverdracht zowel intern als in het kerkelijk netwerk. Het Kennisinstituut christelijke ggz (www.kicg.nl), een samenwerking van Eleos en De Hoop, doet op dit terrein belangrijk werk.

Eleos kent een eenhoofdige raad van bestuur
De bestuurder draagt de eindverantwoordelijkheid voor het functioneren van Eleos in totaliteit en legt hierover verantwoording af aan de raad van toezicht. De raad van toezicht vervult een actieve rol in het toezicht op de governance van de organisatie, waaronder ook de strategie en de maatschappelijke functie van Eleos. Medezeggenschap binnen de organisatie wordt uitgeoefend door de ondernemingsraad en de cliëntenraad.

De organisatie heeft haar structuur aangepast aan de nieuwe context
De indeling in de clusters behandeling en begeleiding is verlaten en hiervoor is inmiddels een integrale regiostructuur in de plaats. Uitgangspunten voor het organisatiemodel zijn korte lijnen, verantwoordelijkheden laag in de organisatie leggen, integraal management en directe contacten tussen leidinggevenden en behandelaren voor tactische en operationele aangelegenheden.

Dit zijn de kerncijfers over 2023
Eleos heeft een omslag gemaakt naar een renderende organisatie waarin de kern van Eleos, de relatie tussen geloof en psyche, weer centraal kwam te staan. De financiële positie is voldoende gezond.

Aantal medewerkers967 (590 fte)
Totale Bedrijfsopbrengsten€ 65 miljoen
Netto Financieel Resultaat€ 900 duizend

Meer informatie is te vinden op de website: www.eleos.nl

Raad van toezicht
Het toezicht in de zorg heeft de laatste jaren ingrijpende ontwikkelingen doorgemaakt. Enerzijds is de formele inhoud van de verantwoordelijkheden van bestuur en toezichthouders uitgewerkt in de Zorgbrede Governance Code. Anderzijds zijn bestuurders en toezichthouders zich bewust van verantwoordelijkheden en aansprakelijkheid voor de organisatie met verscherpte aandacht voor de veiligheid en kwaliteit van de zorg- en dienstverlening.

Dit zijn de taken van de raad van toezicht
De raad van toezicht heeft als taak toezicht te houden op de governance van de zorgorganisatie en in het bijzonder op de raad van bestuur. Zij vervult een klankbordfunctie voor de raad van bestuur. De raad van toezicht vervult de werkgeversrol voor de raad van bestuur en zorgt onder meer door benoeming, evaluatie en ontslag dat de zorgorganisatie is voorzien van een capabel bestuur. In de uitoefening van zijn taken ziet de raad van toezicht in het bijzonder toe op:

  • de continuïteit van de organisatie;
  • de realisatie van de statutaire identiteit en doelstellingen van de organisatie;
  • de strategie en de risico’s verbonden aan de activiteiten van de instelling;
  • de opzet en werking van de interne risicobeheersing- en controlesystemen;
  • de financiële verslaglegging;
  • de kwaliteit en de veiligheid van de zorg- en dienstverlening;
  • de naleving van wet- en regelgeving;
  • de verhouding met belanghebbenden zoals cliënten en werknemers en de wijze waarop de instelling invulling geeft aan zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid.

De raad van toezicht van Eleos bestaat uit 6 personen
De leden worden benoemd voor een periode van 4 jaar, met de mogelijkheid van eenmalige verlening. Minimaal 2 keer per jaar is er een overleg met zowel de Cliëntenraad en de Ondernemingsraad. Ook legt de raad van toezicht regelmatig locatiebezoeken af.

De raad van toezicht is samengesteld op basis van verschillende deskundigheden
Waarbij we kijken naar zorg gerelateerde kennis, bestuurszaken, juridische zaken, HRM, kwaliteit, identiteit, financiële zaken en ICT. Eleos zoekt 1 toezichthouder op bindende voordracht van de centrale cliëntenraad, die ook lid wordt van de commissie kwaliteit en veiligheid.

De volgende stromingen binnen het gereformeerd protestantisme zijn vertegenwoordigd in de raad van toezicht: Protestantse Kerk in Nederland (PKN), Gereformeerde Gemeenten in Nederland of Oud Gereformeerde Gemeenten (in Nederland), Gereformeerde Gemeenten, Hersteld Hervormde Kerk, Nederlandse Gereformeerde Kerken, Christelijke Gereformeerde Kerken.

Aan deze thema’s geeft de raad van toezicht de komende tijd aandacht

  • proactief inspelen op kansen en bedreigingen in de markt en hiermee in samenhang het nadrukkelijker en beter profileren richting cliënten, opdrachtgevers en financiers. Met de bestuurder de strategie en koers hierin bepalen;
  • toename van de productiviteit en een structureel financieel gezond resultaat voor de organisatie;
  • begeleiden en deelnemen in het besluitvormings- en keuzeproces inzake het aangaan van samenwerkingsverbanden met andere ggz-organisaties;
  • borgen van het hoge kwaliteitsniveau en de hiermee samenhangende goede scores op cliënt- en medewerkerstevredenheid.

Algemeen profiel lid raad van toezicht

  • academisch werk- en denkniveau;
  • bestuurlijke/toezichthoudende kwaliteiten en ervaring in een complexe organisatie;
  • inzicht in spanning en kansen in de relatie tussen markt en publieke doelen;
  • beschikking over een actief bestuurlijk netwerk; maatschappelijk actief;
  • affiniteit met de doelstelling van Eleos;
  • voldoende inzicht in taken en rollen tussen raad van toezicht en raad van bestuur; bekendheid met de issues van corporate governance;
  • beschikking over een juist evenwicht in betrokkenheid en bestuurlijke afstand;
  • vermogen om de adviserende en toezichthoudende rol in teamverband uit te kunnen oefenen;
  • vermogen om op strategisch niveau te kunnen acteren door zich op hoofdlijnen een oordeel te kunnen vormen over door de raad van bestuur voorgelegde aangelegenheden en om het beleid van Eleos te kunnen toetsen;
  • vermogen en attitude om inhoud te kunnen geven aan de klankbordfunctie met de raad van bestuur;
  • integriteit, verantwoordelijkheidsgevoel en een onafhankelijke opstelling. De toezichthouder mag op geen enkele wijze belangen hebben bij de organisatie of anderszins in een belangenconflict kunnen komen door andere functies die hij uitoefent.
  • voldoende tijd en toewijding om zich in te zetten voor een adequate invulling van de functie.
  • onderschrijft de protestants-christelijke grondslag van Eleos.
  • hart en oog voor het cliëntenperspectief van de cliënten van Eleos.
  • een duidelijke visie op medezeggenschap zoals verwoord in de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz 2018).
  • affiniteit met en/of ervaring op het specifieke werkterrein van de kwaliteit en veiligheid van de zorg in een ggz organisatie.

Bij gelijke geschiktheid van kandidaten de voorkeur voor een kandidaat die vanuit ervaringsdeskundigheid het cliëntenperspectief kan vertegenwoordigen

Beloning voor de raad van toezicht

De beloning is 80% van de maximale vergoeding van de normstelling van de WNT-2 (Klasse V).

Procedure

Kandidaten die in aanmerking komen voor deze positie binnen de raad van toezicht worden uitgenodigd voor een gesprek met de selectiecommissie. Deze commissie bestaat uit 2 leden van de centrale cliëntenraad, een lid van de raad van toezicht en de bestuurder.

De centrale cliëntenraad draagt de eindkandidaat bindend voor aan de raad van toezicht.

De gesprekken staan gepland op DV vrijdag 11 april 2025 in Hoevelaken.

Informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Contact

U kunt solliciteren door een brief met uw persoonlijke motivatie en CV in te sturen via de knop ‘Solliciteren’ bij de vacature. U vindt de vacature hier.

Solliciteren op deze vacature?