Het verhaal van slaapwacht Gerda Buijert

‘Het werk als slaapwacht is voor mij een bijbaan naast mijn reguliere baan. En ik doe dit werk met veel plezier!’

Ik werk als slaapwacht bij Eleos, op woonvorm De Koriander in Kampen. Deze locatie heeft 6 rijwoningen waar we plaats bieden aan 16 mensen die (tijdelijk) niet zelfstandig kunnen wonen. Ook zijn er dichtbij nog 2 dependances voor 5 mensen die beperkte begeleiding nodig hebben. Cliënten kunnen overdag en ’s nachts bij ons terecht.

Samen de dag doornemen

Als slaapwacht begint je dienst om 21.45 uur. De overdracht staat grotendeels al op papier en de bijzonderheden krijg ik daarbij mondeling toegelicht. De late dienst gaat daarna weg. De laatste medicatie verstrek ik nog aan enkele bewoners die daarna naar hun kamer gaan. Met sommige bewoners maak ik nog een praatje. Ze vragen naar mijn dag en vertellen ook hoe hun dag eruit heeft gezien. Of wat de plannen voor de volgende dag zijn. De meeste bewoners zijn al op hun kamer. Daarna doe ik een rondje door het pand en check of de deuren en ramen dicht zijn.

Met een luisterend oor kom ik heel ver

Van 23.00 uur tot 07.00 uur mag ik slapen en dit lukt meestal ook wel. Een enkele keer krijg ik wel een belletje. Soms met een minder urgente vraag waarop een kort antwoord voldoende is. En een andere keer heeft een bewoner meer tijd of aandacht nodig. Met een luisterend oor kom ik dan heel ver. Als slaapwacht draag ik bij aan een veilig leefklimaat voor bewoners.

Hoewel ik bij Eleos alleen als slaapwacht werk, leer ik de collega’s en bewoners toch kennen. En zij weten mij te vinden als dat nodig is. Kortom een ideale bijbaan, ook voor studenten!

Gerda Buijert, slaapwacht op De Koriander in Kampen

Bekijk onze vacatures