Geplaatst op 26-03-2025 in Nieuws, Werknemers.

Cis Vrijmoeth is onderzoeker bij het Kennisinstituut Christelijke ggz (Kigc); een initiatief van Eleos en De Hoop. In dit artikel vertelt over zijn drijfveren om een bijdrage kan leveren aan betere zorg voor mensen die leven met meer gebrokenheid in hun leven.
Hoe lang werk je al bij Eleos?
Sinds januari 2020 werk ik als onderzoeker bij het Kicg (Kennisinstituut christelijke ggz), een initiatief van Eleos en De Hoop. Wij doen onderzoek naar de relatie tussen (herstel van) psychische klachten en geloof. Als onderzoeker begeleid en ondersteun ik onder andere behandelaren en andere onderzoekers bij hun studie. Daarnaast werk ik als docent klinische psychologie bij de Universiteit Utrecht, waar ik nieuwe psychologen opleid.
Al tijdens mijn studie Orthopedagogiek werd mijn interesse in onderzoek aangewakkerd. Toch ben ik eerst de praktijk in gegaan als woonbegeleider en gedragswetenschapper. Ik vond het waardevol en leerzaam om zo praktisch zorg te leveren. Nu hoop ik via onderzoek bij te dragen aan goede zorg.
Waarom heb je voor het Kicg gekozen?
Ik was zelf net bezig met een artikel over zelfcompassie, oftewel hoe begripvol je naar jezelf kunt kijken in moeilijke tijden, toen er een vacature voorbij kwam voor onderzoeker bij het Kicg. Deze vacature sloot aan bij wat ik al onderzocht en bij mijn interesses: zingeving, geloof en de relatie met psychische klachten. Ook de combinatie van wetenschap en praktijk sprak me enorm aan.
Kun je wat meer vertellen over je dagelijkse werkzaamheden?
Mijn werk is heel afwisselend. Soms duik ik zelf diep in een dataset, andere keren ben ik meer op afstand en begeleid ik onderzoekers of behandelaren. Ik ondersteun hen bij hun onderzoek en help hen om kritisch na te denken over wat resultaten kunnen betekenen voor bijvoorbeeld behandeling. Daarnaast schrijf ik wetenschappelijke artikelen, zoals over onze onderzoeken naar religie en angst en naar het werkboek ‘Geloven in je herstel’. Ik vind het bijzonder om met wetenschappelijk onderzoek een bijdrage te kunnen leveren aan de praktijk. Zo kunnen we aantonen dat iets werkt. Op die manier bevestigen we behandelaren in wat ze doen en helpen bij het inzetten van interventies.
Wat drijft jou in je werk?
Mijn belangrijkste drijfveer is dat ik met onderzoek een bijdrage kan leveren aan betere zorg voor mensen die leven met meer gebrokenheid. Ik geloof dat ieder mens hiermee te leven heeft. Ik ook. Maar de ene persoon heeft meer bagage dan de andere. Ik denk dat belangrijke vragen op moeilijke momenten kunnen zijn ‘Wie ben ik?’ en ‘Doe ik ertoe?’. Juist dan is het belangrijk om samen stil te staan bij deze vragen. Om er te zijn voor elkaar en steun te bieden. Geloof kan hierbij heel belangrijk zijn. Voor sommigen is geloof een bron van veerkracht. Voor anderen kan geloof juist herstel in de weg zitten. Hoe meer onderzoek we er naar doen, hoe meer ik erachter kom dat de relatie tussen geloof en klachten complex is. Het verschilt per persoon. Wat betekent dit voor begeleiding en behandeling? Als zorgverlener is het belangrijk om hier aandacht voor te hebben. Maar hoe doe je dat? Door onderzoek wil ik bijdragen aan antwoorden op dit soort vragen. Dat geeft mijn werk waarde. Geloof en zingeving zijn heel nauw verbonden met hoe je je voelt.
Welke eigenschappen heb je nodig als onderzoeker?
Nieuwsgierigheid is van groot belang. Je moet willen ontdekken hoe dingen werken en het leuk vinden om dieper in een onderwerp te duiken. Logisch nadenken en analytisch vermogen helpen je verbanden te leggen en patronen te herkennen. Statistiek hoeft niet per se je grootste hobby te zijn, maar het is het wel handig als je bijvoorbeeld weet welke analyse aansluit op de vraag die je wilt beantwoorden.
Wat is een bijzonder moment dat je hebt meegemaakt bij Eleos?
Een van de mooie momenten is dat we net het onderzoek naar de Moodcamp hebben afgerond. Dit is een intensief behandelprogramma voor mensen met ernstige depressie. Deelnemers gaven al aan dat het een waardevol programma was, maar nu hebben we ook wetenschappelijk kunnen onderbouwen dat het effect heeft. De depressieve klachten nemen af. Zo konden zij weer verder met ambulante behandeling. Het moment dat ik hoorde dat ons onderzoek gepubliceerd gaat worden in het Tijdschrift voor Psychiatrie, voelde als erkenning. En waardering voor het harde werk van zowel ons als onderzoekers, als diegenen die steeds het programma mogelijk hebben gemaakt.
Wanneer ga je met een blij gevoel naar huis?
Als ik merk dat ik iemand verder heb geholpen bij zijn of haar studie. Ook de puzzel van data-analyse geeft mij energie: het analyseren, verbanden leggen en daar iets zinvols uit halen.
Hoe zou je de samenwerking met collega’s omschrijven?
De samenwerking is heel waardevol. Ik werk samen met onderzoekers, behandelaren en collega’s van Eleos, De Hoop, andere GGZ-instellingen en universiteiten. Onderzoek doen is per definitie iets wat je samen doet. Ik ben afhankelijk van mensen die bijvoorbeeld vragenlijsten invullen, collega’s die feedback geven en de samenwerking binnen onderzoeksteams. Die interactie maakt het werk alleen maar leuker.
Waarom zouden mensen bij Eleos moeten werken?
Eleos biedt een unieke combinatie van professionele GGZ en aandacht voor zingeving en geloof. Ik werk samen met mensen die geloof ook vorm willen geven in hun werk. En dat verbindt. We zijn nu bijvoorbeeld bezig met het opzetten van een cursus voor behandelaren. Hoe kunnen zij geloof integreren in de behandeling? Er is bij Eleos ruimte om dit soort mooie dingen te ontwikkelen.
Wil jij ook werken bij een organisatie waar wetenschap, zorg en geloof samenkomen? Bekijk de vacatures bij Eleos!