Geplaatst op 01-07-2024 in Nieuws, Werknemers.

Johan Bos is klinisch psycholoog in Zwolle en Lelystad en regiopsycholoog van regio Noord. Voor zijn opleiding tot klinisch psycholoog heeft hij onderzocht of er een samenhang is tussen de mate van religieus zijn en het beloop van angststoornissen.
In 2021 is Johan gestart met het schrijven van een artikel. De publicatie van het artikel is nu af en vind je hier. Je kan dit vrij lezen. Hij heeft dit samen geschreven met Cis Vrijmoeth en Hanneke Schaap van het Kicg en Ans Hovenkamp van NESDA.
Hebben mensen die meer religieus verbonden zijn, in de loop van 9 jaar, minder last van angstklachten?
Dit werd onderzocht op basis van data van NESDA: de Nederlandse Studie naar Depressie en Angst. Aan dit onderzoek deden bij de start ongeveer 3000 mensen met en zonder angst- en depressieve stoornissen mee.
Johan heeft gekeken naar 3 verschillende groepen: niet kerkelijk verbonden, kerkelijk verbonden met lage mate van verbondenheid bij een kerkelijke gemeenschap en kerkelijk verbonden met hoge mate van verbondenheid bij kerkelijke gemeenschap. De populatie was grotendeels christen. Er zat ook een aantal andersgelovigen bij. Johan heeft onderzocht of de groepen verschillen in de mate waarin specifieke angststoornissen en angstklachten in de groepen voorkomen.
Als je naar de hele populatie kijkt, is er geen verschil tussen de 3 groepen gevonden
Wel of niet gelovig zijn en de mate waarin je verbonden bent met een kerkelijke gemeenschap, is geen risicofactor voor een angststoornis of meer angstklachten, maar het werkt ook niet beschermend. Op populatieniveau lijkt het dus niet uit te maken. De reden daarvoor is dat het waarschijnlijk heel individueel is hoe geloof je angst beïnvloedt. Het kan beschermen, maar ook je angst versterken.
Richting voor vervolgonderzoek zou daarom zijn: focus in het onderzoek op een groep voor wie religie belangrijk is
Hierbij kan gekeken worden wat de invloed is van godsbeeld, twijfel en zorgen over geloof, kerkgang, etc. binnen die specifieke groep op de mate waarin angst wordt ervaren. En andersom: wat angst voor invloed kan hebben op geloof.
De uitkomsten van dit onderzoek kunnen ook toegepast worden in de behandelkamer
Ook wanneer cliënten religieus zijn, is het te allen tijde van belang om de reguliere behandelmethode toe te passen. Per cliënt kan er vervolgens individueel worden gekeken wat zijn/haar religie betekent voor de klachten en het herstel. Het geloofsrelatiegesprek, ontwikkelt door collega Gerda Mosterd, is een manier om hier aandacht voor te hebben.